MENGAWAL RISIKO KANSER
Penyakit kanser telah menjadi penyakit umum di kalangan masyarakat dan angka pesakit kanser semakin meningkat setiap tahun. Kanser yang paling biasa mengancam kaum lelaki ialah kanser prostat, kanser paru-paru dan kanser kolorektal manakala bagi kaum wanita pula adalah kanser payudara, diikuti oleh kanser paru-paru dan kanser kolorektal.
Akan tatapi, dengan sedikit perubahan
dalam mengamalkan diet dan cara hidup, kita mampu membawa impak yang
besar dalam mengurangkan risiko menghadapi penyakit kanser.
Di bawah merupakan lima senarai amalan mudah yang dapat kita lakukan untuk mengurangkan risiko menghadapi penyakit kanser:
HINDARI GULA DAN MANISAN TIRUAN.
Cuba elak atau kurangkan mengambil
makanan diproses seperti soda, muffin, donut dan gula-gula yang tinggi
kandungan gulanya. Gula yang terdapat di dalam makanan ini cepat
menyerap ke dalam darah. Ini akan menyebabkan peningkatan kadar gula
darah dan seterusnya membawa kepada peningkatan kadar insulin. Tahap
insulin yang tinggi akan meningkatkan pertumbuhan sel-sel kanser seperti
pada prostat, paru-paru, kolon dan payudara.
MINUM BANYAK AIR.
Setiap organ manusia dari organ dalaman seperti paru-paru sehinggalah
ke lapisan kulit di bahagian luar memerlukan air untuk berfungsi dengan
lancar. Tanpa air, tubuh tidak akan mampu berfungsi dengan cekap.
Selain itu, dengan mengambil air yang banyak, ia mampu membantu dalam
penyingkiran toksin daripada tubuh badan. Kajian turut menunjukkan
bahawa dehidrasi boleh dikaitkan dengan kanser saluran kencing, kolon
dan payu dara.
BERSENAM DAN MENGAWAL BERAT BADAN.
Mengawal berat badan yang sihat dan
bersenam setiap hari akan membantu dalam pencegahan kanser. Menurut Mayo
clinic, berat badan berlebihan atau obes boleh meningkatkan risiko
menghidapi kanser payudara, kolon, kerongkong, buah pinggang perut dan
uterus. apabila berat badan kita berlebihan, tahap insulin kita turut
akan melambung tinggi dan ini berkait langsung berlakunya penyakit
kanser seperti dijelaskan di atas.
MAKAN SAYUR BERDAUN HIJAU GELAP.
Dari segi kandungan nutrisi, sayuran
hijau mempunyai kandungan kalsium, magnesium, besi, potasium, fosforus,
zink dan vitamin A, C, E serta K yang tinggi. sayuran hijau penuh dengan
serat, asid folik, klorofil dan zat lain seperti mikro nutrisi serta
fitokimia. buah-buahan dan sayuran juga mengandungi anti oksida seperti
Vitanin C, Vitamin E dan lain-lain yang membantu tubuh dalam
menyingkirkan radikal bebas bertoksid.
MINUM TEH HIJAU.
Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa
dengan mengambil 3 gelas teh hijau setiap hari, kita dapat mengurangkan
risiko mengidap kanser payudara sebanyak 40 %. Teh hijau turut dapat
mengurangkan risiko mengidap kanser rektum, hati, pankreas, perut dan
kolon. Teh hijau mengandungi anti oksida di mana kajian menunjukkan
bahawa ia mampu membantu menyingkirkan radikal bebas ( boleh membawa
kepada mutasi sel) dari tubuh badan.
PRODUK KESIHATAN DXN
DXN Marketing menghasilkan dan memasarkan
pemakanan kesihatan yang menyeluruh bersesuaian dengan keperluan
setiap individu. Dapatkan maklumat makanan kesihatan lengkap untuk
menjaga dan meningkatkan kesihatan keluaran Syarikat DXN Marketing Sdn.
Bhd.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar